Formulari d'accés

Balls en línea

Una line dance és un tipus de dansa on un grup de gent balla aliniats els uns als altres, i tots ells fan els mateixos moviments individualment

En un grup petit normalment només hi ha una línia, però habitualment s'hi ajunta més gent, formant unes quantes fileres en paral·lel, una darrera l'altra. Un professor, o ballador experimentat, sol estar damunt d'una tarima o al centre de la primera línia. ballenlinea2

A cada una de les línies tots els individus repeteixen els mateixos moviments, però de forma independent. Normalment no hi ha moviments que requereixin interacció entre membres de la mateixa filera. Cada ball té una seqüència diferent de moviments que s'han d'aprendre.

De totes maneres, malgrat tractar-se de moviments preestablerts, es poden efectuar variacions, sempre que no alterin el número de temps del ball o les parets.

També hi ha variacions en la manera com se situen les fileres. De la mateixa manera, si les fileres es posen unes en front les altres mirant-se, s'anomena un ball de contra-dansa (contra dance). En aquests casos, les fileres es van creuant entre elles.

 

Música

El line dance sempre havia tingut una imatge western, i majoritàriament s'havia ballat amb música country. Això ha canviat una mica des dels anys 90, sobretot a nivell internacional.

Actualment, arreu del món es balla en línia amb tot tipus d'estils musicals, com ara músiques celtes, swing, pop, rock, hip-hop, funky entre altres.

 

El Ball en Línea a Catalunya

Va ser a mitjans dels anys 90 del segle XX quan el ball en línia es va estendre des dels Estats Units cap a la resta del món. A Catalunya també va arribar i va arrelar amb certa força, sobretot relacionat amb el Country.

Un gran número de grups de balls s'estenen arreu del país, on les trobades i ballades populars són freqüents cada setmana.

A finals de la primera dècada del segle XXI va començar a erigir-se un estil català més o menys propi i diferenciat del corrent internacional de line dance. S'ha anomenat Linedance Catalan-Style i cada cop gaudeix de més popularitat no només a Catalunya sinó també al sud de França i al nord d'Itàlia, amb concursos de ball a nivell internacional cel·lebrats anualment als tres països.

Traduir

Catalan English French Spanish

Entitats col.laboradores

 icd gran

esport3

 logo europolis

logoajuntament4